În încercarea de a stopa uciderea cu brutalitate a milioane de margarete anual, am zis că se impune să scriu un articol mai detaliat despre gelozie, bat-o vina… Grea boală, dar curabilă (pentru cine vrea).
Gelozia nu are nimic de a face cu partenerul. Mare parte din oameni își petrec viața fie într-o stare de alertă permanentă, într-o continuă verificare și monitorizare a partenerului, fie, la polul opus, într-o permanentă justificare și încercare de asigurare a partenerului că îi este fidel. Trădarea în relații are rădăcini adânci și distruge vieți, fie prin faptul în sine, fie prin permanenta stare de frică, suspiciune, suferință. Pentru că atunci când te înșală, partenerul îți validează (nu-i așa?) cea mai mare frică a ta și cea mai dureroasă rană, aceea că nu ești suficient de bun(ă).
O viață în care în fiecare moment te întrebi ce face partenerul, unde este, cu cine, chiar și ce gândește partenerul, este definiția cea mai fidelă a iadului. Și totuși foarte mulți și foarte multe trăiesc așa.
Așa cum gelozia nu are nimic de a face cu partenerul, nici înșelatul nu are. În oricare tabără ai fi la un moment dat în viață, tot ce contează este să-ți vindeci acele emoții care te țin captiv în iad. Și primul pas este să înțelegem că SE POATE să vindecăm în noi aceste emoții.
Dacă ar fi să te gândești, ce simți să alegi între variantele de mai jos?
- Vreau ca partenerul să nu mă înșele.
- Vreau să nu mai trăiesc cu frica de a fi înșelat de partener.
Prima variantă implică o cerere permanentă de dovezi din partea celui de lângă tine, de asigurare și reasigurare că nu te înșală. Îi dai lui responsabilitatea liniștii tale sufletești. El trebuie să găsească în permanență metode de a nu-ți da de bănuit nimic. Îi verifici telefonul, îl suni cu video, am auzit tot felul de povești absolut SF prin care verifici fidelitatea eternă a nefericitului. Niciodată nu va fi suficient, pentru că golul tău emoțional va avea nevoie de și mai multe dovezi, exact ca o gaură neagră.
A doua variantă înseamnă canalizarea pe tine și pe emoțiile tale (responsabilitatea ta). Atunci când spui: da, eu vreau să mă vindec de această frică de a fi trădat(ă) și ce contează pentru mine nu este dacă partenerul mă înșală sau nu (până la urmă asta chiar NU poți controla), ci starea mea interioară, încrederea pe care o am în mine, în cine sunt eu, iar dacă se întâmplă să fiu trădat(ă) înțeleg că el atât a putut, dar nu are legătură cu mine. Eu știu cine sunt și tot ce îmi arată este că locul meu nu este lângă acest om. Merg mai departe.
Când apare frica de a fi trădat în relație, tendința “naturală” (ghidată de emoțiile nevindecate care ne copleșesc) este să acuzăm, să controlăm, să lovim (la figurat sau poate chiar la propriu). Emoția rănii este mult prea mare și este greu să o controlăm. Greu, dar nu imposibil.
Dacă în loc să reacționăm din rana noastră și să proiectăm în partener toată suferința noastră am reuși să ne retragem în noi, să mergem pe firul acelei suferințe, să vedem de unde vine ea și să o vindecăm, am schimba perspectiva și poziționarea în relație.
Personal am lucrat și lucrez cu aceste emoții și vă spun că SE POATE. Nu este deloc simplu, însă se poate. Mi s-a întâmplat să simt acele emoții copleșitoare (suferință, nedreptate, frică, ură, toate ambalate strălucitor într-o furie viscerală) și nu am zis nimic. Nu am reacționat, nu am acuzat, nu am lovit (deși eram vulcan în interior).
Ce am făcut? M-am retras în mine. Am mers pe firul fiecărei emoții (am lucrat și lucrez cu terapeuți, însă mai nou îmi fac și singură regresii) și am vindecat: am înțeles de unde vin, am curățat, am echilibrat. Când înveți să te tot duci pe firul emoțiilor, deja știi că ceea ce simți tu nu are absolut nicio legătură cu persoana de lângă tine sau cu situația respectivă. Vindecând sursa, automat emoția dispare. Iar când emoția din tine dispare, chiar realitatea se schimbă. De ce? Pentru că se schimbă perspectiva din care privești lucrurile. Și de multe ori, după ce acel bagaj emoțional greu de dus dispare, realizezi că acele motive de bănuială erau niște închipuiri ale tale, niște presupuneri.
Evident, motivele pot fi reale. Poate partenerul chiar te înșală.
Ce nu înțelegem noi este că totul pornește de la noi. De câte ori nu auzim: “eu nu sunt geloasă, dar Gigel mi-a dat motive”. Așa să fie oare?
Nu simți rana de trădare pentru că partenerul te înșală. Este tocmai invers. Având activă în tine rana de trădare, pe această energie vei atrage în viața ta un partener care fie te înșală, fie îți trezește acea suspiciune. Emoțiile stocate în tine urlă să fie eliberate, astfel încât în înțelepciunea ta infinită vei atrage în viața ta un om care va materializa exact obiectul fricii tale maxime.
De ce? Ca să te vindeci.
Așadar, ai de ales între a-ți petrece toată viața verificând și controlând omul de lângă tine, într-o permanentă groază că într-o zi cea mai mare frică a ta se va transforma în realitate (foarte probabil de altfel) sau poți să lucrezi cu tine și cu emoțiile tale astfel încât să te vindeci și să te echilibrezi.
Ceea ce îți spun cu siguranță este că, atunci când te echilibrezi și vindeci în tine această frică, nici nu va mai exista posibilitatea de a atrage în viața ta o persoană care să te înșele. Viața e inteligentă și nu-și pierde vremea cu lecții deja învățate.
Pentru amărâții care își petrec viața încercând la nesfârșit să asigure o altă persoană de fidelitatea lor eternă, le urez succes, și ei pot face același lucru, să sape puțin ce e cu emoțiile din ei. Sfatul meu să se grăbească, până nu descoperă că au renunțat la prea mult din ei pe altarul satisfacerii golurilor emoționale ale partenerului.
Da, din nou fac “reclamă” regresiilor hipnotice, dar motivul pentru care promovez acest tip de terapie este că am văzut eu în viața mea și a celor cu care am lucrat și lucrez schimbări miraculoase și mi-aș dori ca tot mai mulți oameni să iasă din suferință. Identificați un terapeut cu care rezonați, oricine ar fi el, și vindecați aceste emoții care vă otrăvesc viețile. E păcat să ne pierdem o viață întreagă când există posibilitatea de a vindeca mult mai rapid.
Hai să salvăm margaretele!;)
Mai multe detalii despre terapii și carte (“Materializezi oricum. Fă-o conștient!”) pe http://www.ralucastefainschi.ro.