Dezvolta-ți-aș persoana!

Noul hit: consilier dezvoltare personală.

Poți fi oricine, orice, nu contează!! După două zile (cu tot cu pauza de cafea) crești persoana oricărui om care îți apare în cale.. Dacă profiți de oferta de toamnă (!?), pentru un preț modic după încă două zile te trezești chiar Formator – carevasăzică nu doar dezvolți personal tot ce mișcă, dar îi înveți și pe alții să dezvolte personal tot ce mișcă.

După niște calcule elaborate, estimez că până în 2018 România va fi hiperdezvoltată personal..

De unde rezultă întrebarea logică – bă, da’ așa simplu o fi să dezvolți persoanele?! Nu de alta, dar nouă, ăstora care ne chinuim cu a noastră, nu ni se pare așa floare la ureche.. Hmm.. Să investigăm..

Așadar, scrie clar – nu contează background-ul (a se citi “orice bani sunt buni”), oricine poate fi consilier de dezvoltare personală. Doar că diplomă acreditată poate primi doar cineva cu diploma de licență; mă gândesc că ar trebui totuși să fie favorizați cei cu Facultatea de Petrol și Gaze Naturale (face sens, că ăia sunt obișnuiți să meargă în profunzime), Industria Agro-alimentară (se merge pe unitatea dintre om și toate organismele vii, iar deep..) sau Științe Aerospațiala (aici e de la sine înțeles, ăștia-ți dezvoltă persoana până dincolo de Andromeda).

Mai jos lista cu toate capabilitățile fantastice dobândite în cele două zile (plus pauzele de cafea):

 • “consilierea privind dezvoltarea personala si spirituala a clientului” – moamăăăă, au găsit soluția aplicabilă universal, personal și spiritual.. Ce taree.. Fraierul ăla de Buddha cred că-și roade unghiile de oftică…. 
 • “integrarea programelor de „life long learning“ – un mod extrem de sofisticat de a zice “omu’ cât trăiește-nvață”, ceea ce ciobanul ăla din Miorița știa de mult.. Dar da, ei ți le integrează.. Vă veți întreba pe bună dreptate “unde?”.. Hmm, poate asta o merita banii?!
 • “dezvoltarea propriei persoane si cariere” – mă, o fi cu băutură?? Chiar să-i dezvolte pe toți, și carierele lor, pe loc??
 • “investigarea si explorarea solutiilor potentiale ale situatiilor problema a clientilor” – pe bune, le au notate în ordine alfabetică, toată akasha e downloadată în suportul de curs.. Pe principiul n-ai cum să ai tu o problemă pe care un alt nătâng înaintea ta nu a avut-o..

Ca să fac o paranteză, asta-mi amintește de o fătucă, mare coach, foarte simpatică, am râs cu lacrimi la o prezentare de-a ei, povestea cât de tare e coachingul, cum are răspuns la TOATE întrebările, cum modul de lucru este prin punere de întrebări clienților.. Nu mai știu exact ce am întrebat, chiar nu-mi amintesc, dar a venit răspunsul prompt și profund: “aa, stai, ca am făcut doar primul modul, doar primele 30 de întrebări, ce spui tu probabil că este în următorul modul”.. :)))) I-am cerut scuze și i-am promis că nu voi mai îndrăzni să am în mod nerușinat probleme existențiale înainte de finalizarea modulelor..

Așaa.. Să continuăm…

 • “readaptabilitate la realitatile existente pe piata muncii,a dezvoltarii personale si profesionale” – aici, cred că e pentru ei.. O readaptare la realitate ar fi o idee bună, poate totuși vreun cursant le va sugera..
 • “reinventarea propriei vieti” – asta e FAVORITA mea!!! Da’ bine, fraților, m-am chinuit până la vârsta asta să-mi inventez o viață și voi veniți acum să mă puneți să o reinventez??? Da’ de ce?? 
 • “sustinerea si incurajarea familiei“- mă gândesc că nu se referă la familia mea.. Adică o fi nevoie de un curs pentru asta? O fi vorba de familia amantului/amantei? Iar, nu e clar..
 • “managementul vietii private in raport cu constrangerile sau oportunitatile legate de mediul social sau in cariera proprie” – vaai de mine, sau cât de intelectual poți părea nespunând (și mai ales nefăcând) nimic??  Ce e aia managementul vieții? Adicătelea ne dau niște softuri, ne învață să colorăm excel-uri cu analize de profitabilitate, utilitate și forță de muncă?!?! Îmi și imaginez spreadsheet-ul cu “Costuri emoționale” sau “Randamentul lui Gigel comparativ cu Costel”, “Gradul de ocupare a dormitorului pe luna mai” sau “Analiza creșterii costurilor cu șervețele pe noiembrie (luna în care a plecat Gigel de acasă)”.. Da, acum că mă gândesc, chiar pare util cursul ăsta…

Paradoxal, există oameni care chiar cred ca în două zile transformatoare te metamorfozezi într-un înțelept care îi consiliază pe alții, că așa scrie pe hârtia aia emisă de nu știu ce minister..

Paradoxal, există oameni care se duc la consiliere la oameni care cred că în două zile s-au metamorfozat în dezvoltatori personali.

Paradoxal, există instituții care certifică asemenea idioțenii.

Dezvolta-mi-aș persoana dacă pricep ce-i cu lumea asta….

 

 

 

Please follow and like us:

6 thoughts on “Dezvolta-ți-aș persoana!”

 1. Foarte bine surprinsa esenta!!! (dincolo de faptul ca e fain scris textul! Felicitari…) Cat despre subiect in sine: nici nu stii daca sa razi sau sa plangi. Pentru orice profesionist este foarte limpede ca o astfel de formare nu te poate transforma intr-un consilier in 16 ore. Doar ca profesionistii nu au fost cred intrebati despre asta. Nici macar nu mi-e clar ce mama naibii de institutie a gandit si aprobat o asemenea tampenie…

 2. Una dintre cele mai imorale “idei de afaceri” mi se pare a fi, de exemplu, jumulirea somerilor de ultimii bani contra promisiunii ca li se va oferi un job; dupa care dispare respectivul cu banii…
  Tot asa si asta, se bazeaza pe disperare si abia in al doilea rand pe ignoranta.
  Multa lume cauta cu disperare o iesire din situatia curenta si aceste “oferte” suna suficient de tentant ca unii (multi, putini?) sa puna botul…cam tot asa ca si schemele piramidale de procopsire rapida.
  Deci da, se mai bazeaza si pe lacomie; in acest caz, mai degraba nerabdare.
  Dar in cazul asta escrocul (daca nu e un psihopat sincer, cumva) nici nu va trebui sa dispara pentru ca, desigur, nu exista nici o garantie; daca n-ai parte de succesuri e pentru ca nu te-ai straduit suficient, sau ai fost indisciplinat, sau…
  Dar toate astea nu-s nimic nou; doar ca trendul asta cu spiritualitatea livrata la pachet, ca o aspirina, asa…a luat intr-adevar mult avant si nu numai pe la noi (se fac acordaje ReiKi de exemplu si online…); ca si inflatia de nutritionisti, apropos 🙂
  Ce ma pune insa pe mine pe ganduri este daca bruiajul asta cacofonic din jurul adevaratilor maestri (cati or mai fi si astia) este doar o consecinta logica a isteriei de care ziceam, sau este chiar ideea in sine?
  Cui ar folosi ridiculizarea domeniului in sine si obtinerea, aproape garantat, a lehamitei publice legat de orice forma de spiritualitate, nu atat teoretica ci mai ales de exact toate scolile mai vechi sau mai noi de…”dezvoltare personala”, toate caile (DO) traditionale sau tehnicile moderne cu aspect sincretic? Cui foloseste?
  Ma duce gandul la denigrarile si compromiterile celor “indezirabili” prin toate canalele main stream media, de obicei la comanda politica sau….la ordin.
  Tot asa si “autorizarea” si incurajarea acestor “activitati” cu proliferarea atator “experti”, doar ca e mai silentioasa, mai difuza, e de durata; si mai subtila, desigur.

  P.S. Maine-poimaine, contra unei sume modice desigur, vom avea si oferte de invatare a tablei inmultirii…la cat de eficient devine pe zi ce trece invatamantul “public” sa zicem; tot asa, un stagiu scurt, sambata si duminica 🙂

 3. Acu’, care e mai prost? ala care cere sau ala care da? intrebare retorica, raspunsul fiind mai mult decat evident, de logica elementara…cam asa e, de altfel, cu cele mai multe cursuri…prosti sa fie (si sunt suficienti), ca hoti se gasesc intotdeauna!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.